“De Roodenburg”
Markt 73, Marktstraat 1-3

Info

Dit is het grootste Bossche Icoon met 500 m2 woonoppervlakte verdeeld over zeven appartementen en 260 m2 winkeloppervlakte. Hunkemöller International B.V. is op dit moment in het pand gevestigd.

icon_500x500px_kasteel

Stadskasteel De Roodenburg is een rijksmonument met een glorieus verleden: het fungeerde onder andere als gemeentelijk belastingkantoor, kazerne, bierbrouwerij, tehuis, gevangenis en vismarkt.

icon_500x500px_tijd

Brabants’ 1e Hertog, Hendrik I, gaf in 1220 opdracht voor de bouw in de toen nog zeer jonge stad. Na eeuwenlang gebruik, branden en bombardementen was het pand toe aan een renovatie: na luid protest werd het in 1910 het herbouwd in eclectische stijl door Arch K. C. Suyling – die er vervolgens zelf ging wonen.

icon_500x500px_hanengevecht

Naast de door Henrick Beckerlyn bewoonde ‘Roodenburg’, staat ’de Moriaan’ (het oudste bakstenen gebouw van Nederland), hier woonde Jacop Coppetynende. Beiden voorname burgers, verbonden aan het hof. Zij kenden jarenlange rivaliteit omdat ze beiden tol wilden innen van de nabijgelegen Tolbrug. Hun verzoening is jarenlang herdacht met hanengevechten.

icon_500x500px_bezienswaardigheid

Er zijn twee imposante historische details zichtbaar: een tegeltableau ontworpen door kunstschilder Dorus Hermsen waar Hertog Hendrik I strijdt tegen de draak en een gevelsteen met ‘gesticht 12e eeuw’.

footer logo

Bossche Iconen is een initiatief van Certitudo Capital