“De Vijf Vocalen” /
“’
t Gulden Lavoir” Markt 13

Info

Het totaal verhuurbare vloeroppervlakte is 362 m2. De begane grond is verhuurd aan Heineken Nederland B.V., daar is eetcafé De Druif al sinds de jaren ’50 gevestigd. Op de bovenliggende drie verdiepingen bevinden zich drie appartementen.

icon_500x500px_tijd

Vermoedelijk stammen delen van de fundering uit de 14e eeuw. Opvallend is het gebruik van ‘troggewelfjes’ in de 16e eeuw, dit is een zeldzame constructie en uniek voor ‘s-Hertogenbosch. Helaas zijn bij een grote verbouwing in 1760 veel historische gegevens verloren gegaan, wel dankt het gebouw haar eerste bijnaam aan de vijf vocalen die destijds werden aangebracht op de voorgevel (A, E, I, O en U).

icon_500x500px_monument

Dit is een rijksmonument.

icon_500x500px_bekendebewoner

Diverse bekende Bosschenaren bewoonden het pand:

– J. M. Ludinc P, hij was benefactor van de beroemde Jheronymus Bosch.

– Gerard van der Leempt, de eerste boekdrukker van Nederland, drukte veertien boeken in zijn Bossche tijd.

– Hendrick Glavimans leidt in 1510 ‘de wijze mannen van ‘t Gulden Lavoir’ als stadsrentmeester. De Markt 13 is tijdelijk, in plaats van de Markt 73, het gemeentelijk belastingkantoor. Hij nam deze functie over van Dierck van Hedel, die zijn baan verloor omdat hij een kanon had besteld in Duitsland. Laatstgenoemde was hier niet blij mee, wat resulteerde in twintig jaar ruzie tussen de beide heren. Het desbetreffende kanon ‘de boze griet’ is nog steeds in de stad te vinden, op Bastion Oranje. Toen de heer Glavimans stierf in 1513 meldden er zich geen nazaten voor de erfenis…

– Daarom kocht de familie Palier het pand. Het werd daarmee opnieuw bewoond door drukkers: zij waren verantwoordelijk voor de vijf klinkers op de voorgevel.

footer logo

Bossche Iconen is een initiatief van Certitudo Capital